Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

TOP 10 bali sylwestrowych w Polsce – ranking najlepszych miejsc

TOP 10 bali sylwestrowych w Polsce – ranking najlepszych miejsc

Przepisy na Sylwestra – szybkie, efektowne i idealne na imprezę

Przepisy na Sylwestra – szybkie, efektowne i idealne na imprezę

Pizza na Sylwestra – 3 odsłony, które znikną ze stołu

Pizza na Sylwestra – 3 odsłony, które znikną ze stołu

Co jeść między Świętami a Sylwestrem? Lekkie przepisy i dieta przed Sylwestrem

Co jeść między Świętami a Sylwestrem? Lekkie przepisy i dieta przed Sylwestrem

Deser jabłkowo-cynamonowy w pucharkach jak szarlotka | świąteczny hit bez pieczenia

Deser jabłkowo-cynamonowy w pucharkach jak szarlotka | świąteczny hit bez pieczenia

Deser „choinkowy” – czekolada, pistacja i mascarpone | świąteczny hit bez pieczenia

Deser „choinkowy” – czekolada, pistacja i mascarpone | świąteczny hit bez pieczenia

Nowoczesne i Moody Dekoracje Kuchni na Święta 2025 – Kompletny Przewodnik dla Miłośników Designu

Nowoczesne i Moody Dekoracje Kuchni na Święta 2025 – Kompletny Przewodnik dla Miłośników Designu

Piernikowe Tiramisu w 10 minut

Piernikowe Tiramisu w 10 minut

Gorąca Czekolada Pomarańczowa

Gorąca Czekolada Pomarańczowa

Warstwowe tiramisu piernikowe czy mus czekoladowy z żurawiną ?  Gotowe w 15 minut.

Warstwowe tiramisu piernikowe czy mus czekoladowy z żurawiną ? Gotowe w 15 minut.

Karp Pieczony w Maśle i Ziołach

Karp Pieczony w Maśle i Ziołach

Tort Piernikowy z Karmelową Nutą – klasyk w nowoczesnej odsłonie

Tort Piernikowy z Karmelową Nutą – klasyk w nowoczesnej odsłonie

Świąteczne Ciasta Fit – Lekkie, Pyszne i Zawsze Udane

Świąteczne Ciasta Fit – Lekkie, Pyszne i Zawsze Udane

3 ciasta FIT idealne na Święta !

3 ciasta FIT idealne na Święta !

Wigilia Fit – Zdrowe Świąteczne Przepisy, Które Nadal Smakują Jak U Babci

Wigilia Fit – Zdrowe Świąteczne Przepisy, Które Nadal Smakują Jak U Babci

Wesela 2026: Koniec ery “schabowego”. Raport o nowych trendach Fine Dining

Wesela 2026: Koniec ery “schabowego”. Raport o nowych trendach Fine Dining

Makaronowe kieszonki

  • 300 g mąki
  • 4 jajka
  • sól
  • 1-2 łyżki oleju
  • 200 g pieczarek
  • 200 g marchewki
  • 200 g ementalera
  • 1 cebula
  • 100 g masła
  • pęczek pietruszki
  • świeżo zmielony pieprz
  • starta gałka muszkatołowa
  • 1 l  bulionu mięsnego (może być rozpuszczony)

Mąkę przesiać przez sito na stolnicę, na środku odcisnąć dołek i wbić do niego 3 jajka, wlać olej i wsypać 1 łyżeczkę soli. Całość zagnieść na gładkie ciasto. Zawinąć w wilgotny ręcznik lub folię i włożyć na co najmniej 30 minut do lodówki. Na farsz wytrzeć pieczarki suchym ręcznikiem, mocniej zabrudzone umyć. Następnie drobno pokroić. Marchewkę oskrobać i zetrzeć na cienkie paseczki. 100 g sera pokroić w bardzo drobną kostkę a resztę zetrzeć. Cebulę obrać i pokroić w kostkę, po czym zeszklić na patelni na 1 łyżce masła. Następnie dodać do tego pieczarki oraz marchewkę, dusić przez 5 minut. Tak przyrządzoną masę nieco ostudzić. Pietruszkę opłukać pod zimną bieżącą wodą, otrząsnąć do sucha i drobno posiekać. Wraz z kostkami sera wmieszać w masę z pieczarek i marchewki, przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Pozostałe jajko rozbić, oddzielić żółtko od białka, żółtko domieszać do farszu. Ciasto podzielić na cztery porje. Każdą z nich cienko rozwałkować na stolnicy posypanej mąką. Z każdego kawałka wykroić radełkiem cztery prostokąty lub kwadraty o jednakowej wielkości. Brzegi posmarować białkiem, następnie rozłożyć farsz na połowie podzielonego ciasta. Pozostałymi kawałkami ciasta przykryć farsz i dobrze zlepić brzegi. Pierożki wrzucić na ok. 10 min do zagotowanego bulionu, jednak nie gotować. Wysmarować masłem formę żaroodporną, ułożyć w niej pierożki. Posypać grubo startym serem i polać resztką roztopionego masła. Zapiekać przez ok. 15 min w piekarniku rozgrzanym do 200 st.