- 1 kurczak
- 2 butelki piwa
- 1 kg ziemniaków
- papryka słodka
- sól
- troszeczkę masła lub margaryny
Ziemniaki obrać i pokroić w grubsze frytki. Kurczaka podzielić na porcje, posolić, oprószyć papryką. Najpierw do naczynia żaroodpornego włożyć frytki, a na nie położyć kurczaka. Kurczaka obłożyć odrobinką masła lub margaryny. Całość zalać piwem (kurczak nie powinien być całkowicie zanużony w piwie – piwo jedynie powinno dochodzić do mięsa). Piec w piekarniku przez 50 min, aż ziemniaki staną się miękkie.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)













