- 2 kromki chleba tostowego
- 200 g śmietany
- 500 g piersi indyka
- 1 jajko
- sól
- pieprz
- trochę startej gałki muszkatołowej
- 50 g pietruszki
- 3 gałązki estragonu
- 1 pęczek trybuli
- 1 pęczek szczypiorku
- 1 mała cebula
- 1 listek laurowy
- 2 goździki
Sos:
- 125 ml białego wina
- 125 g crème fraîche
- 3 żółtka
- sól
- pieprz cayenne
- 100 g ubitej śmietany
Chleb tostowy obkroić i miękisz namoczyć w śmietanie. Umyć mięso z indyka, osączyć i pokroić w cienkie paski. Lekko posolić i włożyć do zamrażalnika na ok. 10 minut. Mięso wyrobić mikserem na jednolitą masę z jajkiem i odciśniętym chlebem tostowym. Farsz przetrzeć łopatką przez sito i doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Umyć pietruszkę, estragon i trybulę, osączyć, listki drobno posiekać. Szczypiorek również posiekać i razem z ziołami dodać do farszu. Wstawić do lodówki i schłodzić przez ok. ½ godziny, aż do dalszego jego przerabiania. Zagotować 1 l wody. Obrać cebulę, przekroić na pół i naszpikować ją listkiem laurowym i goździkami. Włożyć razem z 1 łyżeczką soli do wrzątku. Całość gotować ok. 5 minut. Z drobiowego farszu formować kluski i wrzucić je na wrzątek. Gotować 10-12 minut od zagotowania ponownego. Na sos przecedzić ok. ½ l wrzątku i razem z białym winem odparować do 2/3. żółtko rozkłócić, a masło pokroić w drobne kawałki. Crème fraîche wymieszać z odparowanym wywarem, żółtkiem i cząstkami masła. Sosu nie należy już gotować. Doprawić solą i pieprzem cayenne. Dodać ubitą śmietanę. Kluski podawać z sosem.