Tani i prosty w przygotowaniu przepis na marchewkę w cieście. Polecam gorąco i życze smacznego!!!
Składniki:
- 800 g marchwi
- 200 g mąki
- 2 jajka
- 150 ml mleka
- sól
- cukier
- 500 ml tłuszczu do smażenia
- 1 łyżka posiekanej
- natki pietruszki
Przygotowanie:
Marchew obrać, przyciąć końce, opłukać, pokroić na plastry wzdłuż marchwi, zalać 200 ml wrzątku, gotować 5 minut, odcedzić, osuszyć, osolić i obtoczyć w mące. Wymieszać mleko, jajka i pozostałą mąkę. Ciasto osolić, osłodzić szczyptą cukru i odstawić na 15 minut.
Marchewki zanurzać w cieście i smażyć w rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Osączyć z tłuszczu, posypać natką i podawać.