Sezon na gruszki trwa w pełni, więc do przygotowania tego deseru możemy wykorzystać świeże owoce. Jeśli jednak ich nie mamy znakomicie będą się nadawały gruszki z kompotu. Gruszki w polewie czekoladowej to deser łatwy w przygotowaniu, bardzo efektownie wyglądający i przede wszystkim smaczny.
Składniki:
- 6 gruszek z kompotu
Polewa:
- 1/2 kostki masła
- 1/2 szklanki wody
- 1 i 1/2 szklanki mleka
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 3 łyżki kakao
- kilka kropel olejku rumowego lub kieliszek koniaku
- garść rodzynek
Przygotowanie:
- Połówki gruszek z kompotu ułożyć na półmisku (jeśli chcemy użyć gruszek świeżych należy obrane połówki gotować ok. 10 minut w osłodzonej wodzie z goździkiem).
- Przygotować polewę: masło, wodę mleko, cukier, cukier waniliowy, kakao, gotować, mieszając w rondelku na małym ogniu przez ok. 15 minut.
- Do jeszcze ciepłej polewy dodać olejek rumowy albo koniak oraz rodzynki, polać nią gruszki, oziębić.