Naleśniki z sosem borówkowym przyrządzimy szybko i łatwo. Jest to bardzo pyszny deser zarówno dla dzieci jak i dorosłych domowników. Przepis zawiera sposób przygotowania sosu borówkowego, natomiast naleśniki robimy według własnej sprawdzonej metody.
Przepis zawiera sposób przygotowania sosu borówkowego gdyż naleśniki można przyrządzić "po swojemu" (należy je robić nieco grubsze niż zazwyczaj).
Składniki na sos borówkowy:
- ok. 3-4 garści borówek lekko rozmrożonych (pamiętać!! lekko!!)
- 5 łyżek cukru
- pół szklanki mleka (zimnego)
- można dodać trochu śmietanki do deserów
- cukier puder
Sposób przygotowania:
- Kiedy będziemy smażyć 2 ostatnie naleśniki możemy wyjąć z zamrażarki borówki, wsypać do miski i dodać 3 łyżki cukru.
- Po usmażeniu naleśników okrajamy brzegi aby wyszły kwadraty (można w inne wzory) .
- Następnie miksujemy borówki i dodajemy cukier i mleko.
- Następnie kładziemy na talerz naleśniki, polewamy sosikiem (dość obficie) i posypujemy niewielką ilością cukru pudru.
- Można dekorować na różne sposoby np. całymi borówkami.
Przy jedzeniu, borówki (jak wiadomo) farbują usta, język, zęby, więc będzie to znakomitą okazją do wspólnych żartów i śmiechu.
Życzę smacznego.