Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Czym się kierować przy wyborze tostera?

Czym się kierować przy wyborze tostera?

Otręby żytnie – smak zdrowia

Otręby żytnie – smak zdrowia

SERnikowe Love!  Przepis na sernik idealny!

SERnikowe Love! Przepis na sernik idealny!

Kawa w biurze – jeśli jest dobra, pomaga pracownikom

Kawa w biurze – jeśli jest dobra, pomaga pracownikom

Wypoczynek na gotowo

Wypoczynek na gotowo

Co przygotować na kolację? Jakie dania wybierać, a jakich unikać?

Co przygotować na kolację? Jakie dania wybierać, a jakich unikać?

Smaki lata w najlepszym wydaniu! Palce lizać!

Smaki lata w najlepszym wydaniu! Palce lizać!

Najlepsze sposoby na przyspieszenie gotowania – czyli jak oszczędzić czas w kuchni?

Najlepsze sposoby na przyspieszenie gotowania – czyli jak oszczędzić czas w kuchni?

Serowe mity

Serowe mity

Czy catering dietetyczny to najlepsze rozwiązanie?

Czy catering dietetyczny to najlepsze rozwiązanie?

Smakowita owsianka z kozim serem

Smakowita owsianka z kozim serem

Czy lepsze są garnki emaliowane, czy zwykłe?

Czy lepsze są garnki emaliowane, czy zwykłe?

Dieta pudełkowa – czy zapewnia różnorodne posiłki?

Dieta pudełkowa – czy zapewnia różnorodne posiłki?

Przystawki i przekąski – pomysł na urozmaicenie menu

Przystawki i przekąski – pomysł na urozmaicenie menu

Pikantna sałatka

Pikantna sałatka

Szybka sałatka

Szybka sałatka

Gruszki w polewie czekoladowej

Sezon na gruszki trwa w pełni, więc do przygotowania tego deseru możemy wykorzystać świeże owoce. Jeśli jednak ich nie mamy znakomicie będą się nadawały gruszki z kompotu. Gruszki w polewie czekoladowej to deser łatwy w przygotowaniu, bardzo efektownie wyglądający i przede wszystkim smaczny.

Składniki:

  • 6 gruszek z kompotu

Polewa:

  • 1/2 kostki masła
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 i 1/2 szklanki mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 3 łyżki kakao
  • kilka kropel olejku rumowego lub kieliszek koniaku
  • garść rodzynek

Przygotowanie:

  1. Połówki gruszek z kompotu ułożyć na półmisku (jeśli chcemy użyć gruszek świeżych należy obrane połówki gotować ok. 10 minut w osłodzonej wodzie z goździkiem).
  2. Przygotować polewę: masło, wodę mleko, cukier, cukier waniliowy, kakao, gotować, mieszając w rondelku na małym ogniu przez ok. 15 minut.
  3. Do jeszcze ciepłej polewy dodać olejek rumowy albo koniak oraz rodzynki, polać nią gruszki, oziębić.