Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Dieta przy Hashimoto

Dieta przy Hashimoto

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Andrzej Polan rozsmakował się w Hiszpańskiej Oliwce

Niepodważalne zalety hiszpańskiej oliwki i jej wyjątkowy smak urzekły Andrzeja Polana, szefa kuchni warszawskiej restauracji Soul Kitchen, znanego z porannego programu Dzień Dobry TVN. Hiszpańskie oliwki idealnie wpisały się w filozofię tego kulinarnego wirtuoza, która zakłada, że na sukces w kuchni składają się: najlepsze składniki, proste przepisy i genialny smak! Największa hiszpańska celebrytka Hiszpania jest największym producentem i eksporterem oliwek na świecie. Każdego roku na świecie produkuje się około 1,75 miliona ton oliwek, z czego ponad 30% pochodzi właśnie z Hiszpanii. Prawie 40% hiszpańskiej produkcji trafia na rodzimy rynek, a pozostałe 60% eksportuje się do ponad 120 krajów, w tym również do Polski. O oliwce można powiedzieć, że jest królową polskich stołów, bo Polacy spożywają jej rocznie aż 6 000 ton! Przepis na długowieczność Oliwki są jednym z kluczowych elementów diety śródziemnomorskiej, wpisanej na Światową Listę Dziedzictwa Kulturowego UNESCO, głównie ze względu na swoje prozdrowotne właściwości. Oliwki zawierają całe bogactwo wartości odżywczych, witamin i mikroelementów. W tym duże ilości kwasu oleinowego, który wpływa na obniżenie poziomu „złego cholesterolu”, podnosząc zarazem poziom tego „dobrego”. Recepta na zdrowie i urodę Wielu z nas zależy na zachowaniu zdrowego wyglądu, zgrabnej sylwetki, pięknej skóry oraz mocnych włosów i paznokci. Dlatego warto włączyć do codziennego menu hiszpańską oliwkę. Zawarty w niej kwas oleinowy jest od dawna ceniony w kosmetologii, gdyż pozwala utrzymać skórę w doskonałej kondycji. Spożywany regularnie zmiękcza, nawilża i wygładza skórę, chroni ją też przed negatywnymi czynnikami środowiska zewnętrznego. Ponadto oliwki są bogate w witaminy z grupy B, C i E, prowitaminę A, a także związki mineralne – przede wszystkim wapń, fosfor, potas, cynk i żelazo. Zawierają także polifenole i dobroczynne tłuszcze – związki, które mają działanie przeciwrodnikowe, a tym samym przeciwstarzeniowe. Dzienne zalecane spożycie oliwek dla zdrowego dorosłego człowieka wynosi 25 gramów, czyli około 7 sztuk, a to tylko około 37 kcal. Oliwkowy zawrót głowy Hiszpańskie oliwki występują w tak wielu odmianach, smakach i kolorach, że idealnie pasują do każdego, nawet najbardziej wyszukanego dania. Sprawdzają się jako przekąska, dodatek do sałatek, dań gorących, drinków czy nawet deserów. Są różnorodne pod względem kolorów – występują w barwach od zieleni, poprzez odcień różu i fioletu, po czerń. Są dostępne w różnych formach: z pestką, drylowane, siekane czy nadziewane, np.: anchois, migdałami, czosnkiem, papryką, cytryną czy serem. Są niskokaloryczne i bogate w witaminy dzięki czemu stanowią podstawę zrównoważonej diety. Warto je wykorzystać przyrządzając proste, szybkie w przygotowaniu i doskonałe w smaku przekąski. Hiszpańska Oliwka na ostrzu noża Andrzeja Polana Z przyjemnością prezentujemy kilka propozycji Andrzeja Polana na proste i doskonałe w smaku dania z Hiszpańską Oliwką w roli głównej. Przepisy na wyśmienite potrawy z Hiszpańską Oliwką w roli głównej Hiszpańskie Zielone Oliwki z pstrągiem oraz pesto Składniki: Hiszpańskie Zielone Oliwki, wędzony pstrąg, świeży koperek, hiszpańska oliwa z oliwek, orzechy włoskie, ząbek czosnku, sól morska, suszone pomidory, ser owczy „oscypek”. Sposób przygotowania: W miseczce wymieszaj świeży koperek, 5 łyżek hiszpańskiej oliwy z oliwek, orzechy włoskie, ząbek czosnku i trochę soli. Wszystko zmiksuj za pomocą blendera, do uzyskania gładkiej masy. Następnie dodaj posiekane w cienkie paseczki suszone pomidory, pokrojony w kostkę ser owczy „oscypek” oraz kawałki wędzonego pstrąga. Dorzuć kilka hiszpańskich zielonych oliwek. Podawaj z prażonymi migdałami. Jajka na miękko faszerowane tatarem z Hiszpańskich Oliwek Składniki: 4 jajka, 6 zielonych oliwek, 6 czarnych oliwek, kilka kromek białego chleba, oliwa z oliwek, sól i pieprz, ocet winny, pęczek szczypiorku. Sposób przygotowania: Jajka gotuj 4 minuty z dodatkiem octu winnego. Czarne i zielone oliwki posiekaj bardzo drobno i wymieszaj z 2 łyżeczkami oliwy z oliwek oraz szczyptą pieprzu. Chleb podziel na małe kwadraciki, podpiecz na złoty kolor, a następnie skrop delikatnie octem winnym. Oskub ze skorupki górną część jajek umieszczonych w podstawkach na jajka lub małych kieliszkach. Wydłub wierzchnią warstwę białka, pozostawiając resztę wraz z żółtkiem. Wnętrze delikatnie oprósz solą i pieprzem. Jajka wypełnij tatarem i drobnymi grzankami. Przed podaniem posyp danie drobno posiekanym szczypiorkiem. Hiszpańskie Czarne Oliwki z śródziemnomorskim akcentem Składniki: Hiszpańskie Czarne Oliwki, awokado, tarty parmezan, hiszpańska oliwa z oliwek, kilka listków świeżej bazylii. Sposób przygotowania: Posiekaj awokado w drobną kostkę, następnie dorzuć do niego Hiszpańskie Czarne Oliwki, starty parmezan oraz kilka łyżek hiszpańskiej oliwy z oliwek. Tuż przed podaniem, posyp danie posiekaną bazylią. Smacznego! Egzotyczne Hiszpańskie Zielone Oliwki Składniki: Hiszpańskie Zielone Oliwki, mango, świeży ananas, banan, pieczona czerwona papryka, hiszpańska oliwa z oliwek, ocet winny, odrobina świeżo startego imbiru, kilka listków świeżej mięty. Sposób przygotowania: Pokrój mango i ananasa na drobną kostkę, skrop odrobiną hiszpańskiej oliwy z oliwek. Po usunięciu pestek z papryki, pokrój ją w bardzo cienkie paseczki. Dodaj do posiekanych owoców. Połączone składniki wymieszaj z oliwą z oliwek i niewielką ilością octu winnego. Dodaj imbir i listki mięty. Marynatę włóż do lodówki na godzinę, by wszystkie smaki dobrze się połączyły. Tuż przed podaniem dodaj banana pokrojonego w cienkie talarki. Pomidorki koktajlowe w towarzystwie koziego sera i Hiszpańskich Czarnych Oliwek Składniki: 400 g pomidorków koktajlowych, 20 Hiszpańskich Czarnych Oliwek, 200 g koziego sera, sól i pieprz, kilka listków świeżej bazylii. Sposób przygotowania: Pomidorki koktajlowe podziel na połówki, dodaj pokrojony w kostkę ser kozi. W salaterkach rozłóż pomidorki, ser i oliwki. Dopraw solą i pieprzem. Przed podaniem posyp posiekanymi listkami świeżej bazylii.