
Jedna z najbardziej znanych potraw kuchni greckiej, zwana dolmadakia - podobna nieco do polskich gołąbków, ale z liśćmi winorośli
przepis z kuchni: greckiej
czas: 90 minut
liczba porcji: 4
składniki:
30 liści winorośli
125 g ryżu
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki soku z cytryny
pęczek natki pietruszki
sól, pieprz, oregano
oliwa z oliwek
przyrządzanie:
Liście winorośli włożyć do wrzątku na dwie minuty. Odsączyć na sicie.
Cebule posiekać, zeszklić na oliwie. Ryż opłukać i wrzucić do cebuli. Podlać wodą i dusić przez ok. 10 minut, dodając ewentualnie wodę. Wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz, sok z cytryny, oregano. Dolać wody i dusić do miękkości, często mieszając.
Odłożyć kilka liści, a na każdy z pozostałych położyć łyżkę nadzienia, złożyć boki i zawinąć w rulon. Na dnie dużej pateli ułożyć kilka liści, wlać ćwierć szklanki przegotowanej, gorącej wody oraz łyżkę oliwy z oliwek. Ciasno układać nadziewane liście. Dusić na niewielkim ogniu pod przykryciem przez ok. 30 minut. Podawać na ciepło lub na zimno polane czosnkowym vinegretem.
uwagi:
Zamiast świeżych liści mozna użyć - dostępnych w niektórych sklepach - liści z zalewy.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)













