
Krótko smażone z wyrawnym wermutem grzyby na grzankach z serem ricotta
przepis z kuchni: włoskiej
czas: 15 minut
liczba porcji: 2
składniki:
ok. 250 g grzybów leśnych (borowiki, podgrzybki itd)
2 ząbki czosnku
suszone zioła (bazylia, oregano, tymianek)
2 łyżki świeżych posiekanych ziół
1/4 szklanki wytawnego wermutu
3 łyżki oliwy z olwek
sol, świeżo zmielony pieprz
2 kawałki bagietki lub ciabatty
3 łyżki sera ricotta
przyrządzanie:
Grzyby obrać, oczyścic i dokładnie opłukać. Osuszyć i pokroić na drobne kawałki. Wrzucić na rozgrzaną na patelni oliwę ( 1 łyżkę) wraz z połową łyżeczki suszonych ziół, wermutem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Smażyć przez oko. 5 minut, często mieszając, na dość dużym ogniu.
Kawałki pieczywa skropić oliwą i opiec w piekarniku. Posmarować ricottą i nałożyć grzyby. Posypać posiekanymi ziołami. Podawać natychmiast.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)













