Od lat w lipcu i sierpniu na bazarkach i targach kupujemy te same warzywa. Zamiast jednak przyrządzać z nich coraz to nowe potrawy, przygotowujemy je w taki sam, znany od dziesięcioleci sposób. A naprawdę niewiele potrzeba, by wyczarować z nich nowe, w większości proste do przygotowania potrawy.
Zanim jednak poznamy uroki nowości sięgnijmy po wegetariańską wersję znanej od stuleci greckiej MUSAKI. Z Hellady przenieśmy się potem szybko do Belgii, by przygotować KALAFIOR ZAPIEKANY POD BESZAMELEM lub ZAPIEKANKĘ Z CUKINII I SZPINAKU. Potrawą, która zaspokoi wyrafinowane gusta kulinarne obydwu nacji powinny być ZAPIEKANE ĆWIARTKI KAPUSTY – przygotowanie tego dania będzie proste nawet dla tych, którym gotowanie kojarzy się głównie z jajecznicą. Niewiele więcej zachodu jest przy ZAPIEKANCE Z FASOLI I MOZZARELLI. A skoro dodaliśmy już do warzyw smakowite kulki serowe, przypomnijmy jeszcze o BAKŁAŻANACH Z MOZZARELLĄ I PARMEZANEM. Na koniec zaś zawędrujmy do Włoch, czyli królestwa aromatycznych warzyw, by przygotować WARZYWA ZAPIEKANE Z RICOTTĄ.
I na koniec przypominamy – wszelkie wariacje na temat tych potraw są nie tylko dozwolone, ale wręcz wskazane. Miłych wakacji!