
Zawijane śledzie z musztardą zyskują wykwintny smak dzięki zalewie z oliwy i białego wytrawnego wina
czas: 20 minut + 2 dni chłodzenia
liczba porcji: 4
składniki:
500 g matiesów
1 łyżka musztardy francuskiej
4 liście laurowe
po kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego
łyżka kaparów
pół szklanki oliwy z oliwek
pół szklanki białego wytrawnego wina
przyrządzanie:
Filety dokładnie wypłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem. Przekroić wzdłuż na połowę. Każdy kawałek smarować musztardą, zwijać w rulonik i spinać wykałaczką. Układać warstwami w słoju, przekładając kaparami oraz liśćmi laurowymi, ziarnami ziela angielskiego i pieprzu. Do małego słoika wlać oliwę i wino, zakręcić i energicznie potrząsać, aby składniki się połączyły. Przygotowaną zalewę wlać do słoja ze śledziami. Szczelnie zakręcić i odstawić do lodówki na kilka dni.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)













