Zawijane śledzie z musztardą zyskują wykwintny smak dzięki zalewie z oliwy i białego wytrawnego wina
czas: 20 minut + 2 dni chłodzenia
liczba porcji: 4
składniki:
500 g matiesów
1 łyżka musztardy francuskiej
4 liście laurowe
po kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego
łyżka kaparów
pół szklanki oliwy z oliwek
pół szklanki białego wytrawnego wina
przyrządzanie:
Filety dokładnie wypłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem. Przekroić wzdłuż na połowę. Każdy kawałek smarować musztardą, zwijać w rulonik i spinać wykałaczką. Układać warstwami w słoju, przekładając kaparami oraz liśćmi laurowymi, ziarnami ziela angielskiego i pieprzu. Do małego słoika wlać oliwę i wino, zakręcić i energicznie potrząsać, aby składniki się połączyły. Przygotowaną zalewę wlać do słoja ze śledziami. Szczelnie zakręcić i odstawić do lodówki na kilka dni.