W naszym kraju mieszkańcy przyzwyczajeni są, że wszelkie sosy można kupić w małych saszetkach, dodać wody, oliwy i gotowe. Smaku w tym mało, zwłaszcza w porównaniu z sosem własnej roboty. Poświęć dosłownie chwilkę, a nie będziesz żałować, szczególnie jak taki sos urozmaici Twoje domowe potrawy.
składniki:
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka musztardy dijon
- sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
- 1 ząbek czosnku drobno posiekany (opcjonalnie)
- szczypta soli
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
przyrządzanie:
- Wymieszaj wszystkie składniki za wyjątkiem oliwy.
- Dodaj oliwę.
- Dokładnie wymieszaj wszystko razem.
- Gotowe! 🙂