Kto nie kocha makaronu? Chyba mało kto. Podstawa wielu dań, można jeść go na słodko lub na ostro, z owocami lub warzywami, sposobów podawania pasty jest bardzo dużo. Przygotowaliśmy dla Was przepis na domowy makaron. Spróbujcie - to nie takie trudne!
składniki:
- 1,5 szklanki mąki
- 2 jajka
- spora szczypta soli
- mąka do posypywania makaronu w trakcie wyrabiania
przyrządzanie:
- Mąkę, jajko i sól mieszamy na gładką masę (konsystencja sprężystego ciasta).
- Nie dodając wody ugniatamy ciasto rękoma lub jeśli macie to możecie korzystać z malaksera.
- Rozwałkowujemy, ale nie za cienko (pamiętajcie, by wcześniej obsypać ciasto mąką).
- Kroimy na dowolne kształty (najlepiej na paski).
- Przed gotowaniem najlepiej zostawić na 30 minut, by przesechł.
- Makaronowe wstęgi wrzucamy do osolonej wody. Gotuj około 7 minut (zależy od grubości).