Okres robienia wszelkich wypieków, jak ciasteczka i pierniki właśnie się rozpoczął. Świąteczne wypieki można ozdobić bardzo prostą kolorową lukrową polewą. Sprawdź, a odłożysz wszelkie inne sztuczne barwniki.
czas: mniej niż 5 minut
składniki:
Lukier biały:
- 1 szklanka cukru pudru
- 3 łyżki soku z cytryny
Lukier różowy:
- 1 szklanka cukru pudru
- 3 łyżki soku z wiśni
Lukier beżowy:
- 1 szklanka cukru pudru
- 3 łyżki kawy (2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej zaparzonej w szklance wody)
Lukier pomarańczowy:
- 1 szklanka cukru pudru
- 3 łyżki soku z pomarańczy
Lukier zielony:
- 1 szklanka cukru pudru
- kilka listków mięty
Lukier niebieski:
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 łyżki soku z jagód
przyrządzanie:
Lukier biały:
Szklankę cukru pudru zmiksować lub bardzo szybko wymieszać razem z trzema łyżkami soku z cytryny. Od razu polewać ciasto.
Lukier różowy:
Szklankę cukru pudru zmiksować lub bardzo szybko wymieszać razem z trzema łyżkami soku z wiśni. Od razu polewać ciasto.
Lukier beżowy:
Szklankę cukru pudru zmiksować lub bardzo szybko wymieszać razem z trzema łyżkami ostygniętej kawy. Od razu polewać ciasto.
Lukier pomarańczowy:
Szklankę cukru pudru zmiksować lub bardzo szybko wymieszać razem z trzema łyżkami soku z pomarańczy. Od razu polewać ciasto.
Lukier zielony:
Prawdopodobnie najbardziej czasochłonny lukier. Listki mięty blendujemy lub ucieramy w moździerzu na bardzo gładką masę. Szklankę cukru pudru zmiksować lub bardzo szybko wymieszać razem z uzyskaną miętowa masą. Od razu polewać ciasto.
Lukier niebieski:
Szklankę cukru pudru zmiksować lub bardzo szybko wymieszać razem z dwoma łyżkami soku z jagód. Od razu polewać ciasto.