Chrupiące i słodkie, szybkie i tanie. Sezamki są pyszne i banalnie proste w przygotowaniu. Wypróbuj nasz przepis i przekonaj się, że domowe sezamki są NAJLEPSZE!
składniki:
- 1 szklanka sezamu
- 3/4 szklanki cukru
- 3 łyżki miodu
- 3 łyżki wody
- 20 g masła
przyrządzanie:
- Na suchej i gorącej patelni lekko upraż sezamki. Uważaj, aby nie przypalić ziaren.
- W garnku wymieszaj cukier z wodą i podgrzej, aż powstanie karmel. Dodaj miód i masło, a następni dokładnie wymieszaj.
- Do masy dodaj sezam.
- Zanim masa wyschnie, rozwałkuj ją między dwoma kawałkami papieru do pieczenia (grubość około 0,5 cm.).
- Następnie pokrój zwałkowaną masę na kawałki i odłóż, aż ciasteczka zastygną.
Smakowało? Zobacz również: Kutia – najlepszy wigilijny deser