Lekko wilgotny, ze słodkimi dodatkami. Prosty chleb żytni z suszonymi morelami i orzechami. Spróbuj!

składniki:
ZACZYN:
- 150 g zakwasu żytniego
- 1 szklanka mąki żytniej
- ¾ szklanki wody
- zaczyn
- 2 szklanki mąki żytniej razowej
- ¾ szklanki wody
- łyżeczka soli
- Orzechy i morele według uznania
przyrządzanie:
- Mąkę przesiej z solą, dodaj zaczyn, wodę, orzechy i morele. Wymieszaj łyżką.
- Wszystko wyrób na gładkie i gęste ciasto.
- Przełóż do formy, przykryj ściereczką i odłóż do wyrośnięcia na 4 – 6 godzin.
- Piecz w temperaturze 200 stopni przez około 1 godzinę.
ZOBACZ RÓWNIEŻ: Chleb żytni z miodem i sezamem
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)













