W dzisiejszych czasach ludzie są bardzo zabiegani. Nie mają czasu na nic, nawet domowe jedzenie. Jednak my wychodzimy na przeciw! Wypróbuj szybki i łatwy przepis na makaron z cytryną, oliwą i pietruszką, a ta potrawa stale zagości w Twoim menu.
składniki:
- 200 g makaronu (dowolnego)
- sól
- 1/2 łyżeczki białego pieprzu
- 1/3 szklanki wody po gotowaniu makaronu
- sok z 1/2 cytryny
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki chilli
- 1/4 łyżeczki świeżego imbiru
- 1 ząbek czosnku
- pęczek pietruszki (ok. 20 g)
przyrządzanie:
- Makaron gotujemy minutę krócej niż polecono w instrukcji. Po gotowaniu napełniamy 1/3 szklanki wody.
- Odcedzony makaron pozostawiamy w garnku. Dodajemy do niego sok z 1/2 cytryny, oliwę, chili, imbir, przeciśnięty przez praskę czosnek, wodę pozostałą z gotowania makaronu i łyżkę startego drobno parmezanu – dokładnie mieszamy, gotujemy i czekamy aż sos oblepi makaron (około 7-10 minut).
- Natkę pietruszki drobno siekamy i dodajemy do makaronu. Gotujemy około 3-5 minut bez przykrycia.
- Przy wykładaniu na talerze można dodatkowo posypać natką pietruszki.
Zobacz też przepis na: Penne ze szpinakiem w sosie serowo-śmietanowym