Proste i pyszne danie, które wywodzi się z kuchni włoskiej. Smacznie i bez mięsa, dla małego i dużego! Sprawdźcie przepis na penne w sosie pomidorowym z parmezanem i bazylią!
liczba porcji: 2 osoby
składniki:
- 200 g makaronu penne
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 puszka pomidorów krojonych z puszki
- 1 płaska łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 4 łyżki startego parmezanu (nie z torebki)
- mała garstka listków świeżej bazylii
- ½ łyżeczki oregano
- ½ łyżeczki ziół prowansalskich
- oliwa z oliwek
- sól/pieprz
przyrządzanie:
- Makaron gotujemy al dente.
- Obieramy cebulę i kroimy w kosteczkę, ząbki czosnku drobno siekamy.
- Parmezan ścieramy na drobniutkich oczkach.
- Rozgrzewamy oliwę na głębokiej patelni i podsmażamy do zeszklenia cebulę i czosnek.
- Na patelnię dodajemy pomidory z puszki (z całą zalewą), łyżeczkę koncentratu i przyprawy.
- Ugotowany makaron wrzucamy na patelnię z sosem, mieszamy i gotujemy około 1-2 minut.
- Dodajemy pokrojoną na mniejsze kawałki bazylię, 1 łyżkę startego parmezanu i mieszamy.
- Podajemy na talerzach posypane resztą parmezanu i przyozdobione świeżymi listkami bazylii.