Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Świąteczne Przekąski dla Dzieci  – Owocowe Bałwanki na Patyczkach

Świąteczne Przekąski dla Dzieci – Owocowe Bałwanki na Patyczkach

Kutia – Miodowa, Makowa, Najlepsza!

Kutia – Miodowa, Makowa, Najlepsza!

Korzenne Pierniczki, które Miękną po 24 godzinach

Korzenne Pierniczki, które Miękną po 24 godzinach

Tort Świąteczny „Zimowe Jabłko” – jabłka, cynamon i karmel

Tort Świąteczny „Zimowe Jabłko” – jabłka, cynamon i karmel

Tort Świąteczny „Czerwona Choinka” – malina + wanilia + mus owocowy

Tort Świąteczny „Czerwona Choinka” – malina + wanilia + mus owocowy

Gałka muszkatołowa – aromatyczna bomba na zimę. Właściwości i świąteczne przepisy

Gałka muszkatołowa – aromatyczna bomba na zimę. Właściwości i świąteczne przepisy

Sernik Pomarańczowo-Korzenny na Święta

Sernik Pomarańczowo-Korzenny na Święta

Piernik Brownie na Święta

Piernik Brownie na Święta

Top 5 Trendów Świątecznych Dekoracji w Kuchni 

Top 5 Trendów Świątecznych Dekoracji w Kuchni 

Najlepsze Świąteczne Desery – Hity, które Zachwycą Gości

Najlepsze Świąteczne Desery – Hity, które Zachwycą Gości

Rozgrzewające Napoje na Grudzień – Co Pijemy w Święta? 

Rozgrzewające Napoje na Grudzień – Co Pijemy w Święta? 

Magia Świątecznych Smaków — Co Gotujemy w Grudniu?

Magia Świątecznych Smaków — Co Gotujemy w Grudniu?

Anyż – gwiazdka świąt. Właściwości i najlepsze przepisy

Anyż – gwiazdka świąt. Właściwości i najlepsze przepisy

Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

Omlet z bazylią i pomidorami

Jak urozmaicić tradycyjny omlet? Oto sposób - dodaj pomidorów i bazylii! Aż trzeba spróbować!

omelet-648197_1280

składniki:

  • 2 duże jajka
  • szczypta soli
  • 1 łyżka zimnej wody
  • 1/2 pomidora
  • 1 łyżka masła
  • mała garstka startego sera cheddar
  • spora szczypta pieprzu
  • listki świeżej bazylii

przyrządzanie:

  • Do miski wbijamy jajka, dodajemy sól, wodę i odstawiamy.
  • Pomidor parzymy, zdejmujemy skórkę i kroimy na małe płaskie kawałeczki.
  • Duże liście bazylii szatkujemy na mniejsze.
  • Rozgrzewamy patelnię na średnim ogniu, dodajemy pół łyżki masła i czekamy aż się roztopi.
  • Na patelnię wrzucamy pomidorki i chwilkę podsmażamy. Jajka w misce roztrzepujemy na jednolitą masę.
  • Na patelnię dodajemy resztę masła i dokładnie je rozprowadzamy. Wrzucamy bazylię. Wlewamy masę jajeczną i rozprowadzamy ją po patelni.
  • Czekamy aż omlet zetnie się od spodu i dodajemy przyprawy oraz starty ser cheddar. Potrząsamy patelnią żeby omlet nie przywarł do dna.
  • Smażymy jeszcze chwilkę, składamy na pół i zdejmujemy z patelni przy pomocy łopatki.

 

Zobacz też przepis na: Domowe bułeczki z oliwkami i suszonymi pomidorami