Oto oryginalny sposób na podanie kurczaka i ryżu. Być może nie masz już pomysłu na tak prozaiczne składniki, a tu proszę! Szpinak i cytryna robię swoje - nadają daniu zarazem delikatności i nutki szaleństwa.
liczba porcji: 2 osoby
składniki:
- 300 g filetu z kurczaka (może być też z indyka)
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz, czosnek granulowany, oregano
- świeże liście szpinaku
- woreczek ryżu
- cytryna
- świeże liście bazylii do przystrojenia
przyrządzanie:
Pokrój kurczaka na małe kawałki (wielkość dowolna, zależy od Ciebie) i posyp go przyprawami.
Na patelni rozgrzej oliwę.
Smaż kurczaka z każdej strony, aż się zarumieni – około 15 minut (sprawdź czy oby na pewno jest też gotowy w środku).
Ugotuj ryż zgodnie z opisem na opakowaniu.
Ugotowany już wymieszaj z umytymi liśćmi szpinaku i startą skórką z cytryny (pamiętaj, aby przed tarkowaniem wyparzyć ją wrzątkiem).
Nałóż na talerz mieszankę z ryżem oraz kurczaka, wszystko na koniec skrop delikatnie sokiem z cytryny.
SMACZNEGO!
Zobacz też: Naleśniki ze szpinakiem i serem