Pieczenie własnego chleba wcale nie musi być skomplikowane i czasochłonne. Oto łatwy przepis na domowy chleb razowy - świeży, chrupiący i zdrowy!
składniki:
• 300 g mąki
• 100 g mąki razowej
• łyżeczka soli
• 20 g świeżych drożdży
• szklanka chłodnej wody
przyrządzanie:
- Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy sól, pokruszone drożdże i wszystko mieszamy łyżką. Wlewamy wodę i mieszamy. Miskę z ciastem przykrywamy folią i odstawiamy do wyrośnięcia na około 14 godzin.
- Na blacie kuchennym kładziemy czystą ściereczkę kuchenną, oprószamy ją mąką razową i kładziemy ciasto. PZostawiamy je tak w ciepłym miejscu w kuchni na 1 – 2 godziny do podwojenia objętości.
- Na pół godziny przed końcem wyrastania nagrzewamy piekarnik do 240 stopni. Na kratce ustawiamy przykryty garnek żaroodporny nagrzewamy go razem z piekarnikiem.
- Wyjmujemy garnek i umieszczamy w nim ciasto. Garnek przykrywamy i pieczemy przez 30 minut. Zdejmujemy pokrywę i pieczemy dalej aż chleb będzie dobrze zrumieniony -ok 15 minut.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)














