Wspaniały smak ciasta marchewkowe zna chyba każdy z nas. Dzisiaj do przepisu dorzucamy orzechy włoskie, dzięki którym deser jest jeszcze bardziej wyrazisty.
składniki:
- 4 marchewki
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- po dwie szczypty: Mielonej gałki muszkatołowej, mielonych goździków, zmielonego ziela angielskiego
- szczypta soli
- pół szklanki oleju
- 3 jajka
- 6 garści orzechów włoskich
- 4 plastry ananasa z puszki
- łyżka masła
przyrządzanie:
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
- Obierz marchewkę i zetrzyj na dużych oczkach tarki.
- Posiekaj orzechy włoskie.
- Ananasy pokrój w kostkę.
- W dużej misce wymieszaj mąkę, sodę, sól, cukier puder, proszek do pieczenia, przyprawy.
- W drugiej misce wymieszaj jajka i olej, a następnie przelej do suchych składników.
- Do masy dodaj startą marchewkę, orzechy i ananasa. Wymieszaj.
- Do dwóch tortownic wlej ciasto i włóż do piekarnika.
- Piecz przez 30 minut.
- Dodatkowo możesz wykonać LUKIER
Zobacz też: Lekkie śniadanie – serek, płatki i… owoc kaki!