W te święta zamiast tradycyjnego dorsza proponujemy Wam podać jego nieco inną wersję: na czarnym ryżu i z mandarynkami. Przepis autorstwa samego Pascala Brodnickiego. Z pewnością posmakuje całej rodzinie!
składniki:
- 1 duża polędwiczka z dorsza (może też być diabeł morski)
- 400 g czarnego ryżu
- 800 ml wywaru warzywnego
- 6 mandarynek (3 na sok, 3 jako miąższ do sosu)
- pół cytryny
- 4 cebulki dymki pokrojone w piórka
- 100 ml białego wina
- 80 g schłodzonego masła
- Rama Smaż jak szef kuchni, wariant z oliwą z oliwek
- 4 łyżki curry
- pół pęczka natki pietruszki lub kolendry
przyrządzanie:
Poznajcie wyjątkowy przepis Pascala Brodnickiego!
Przepis dla 6 osób
Czas przygotowania: 30 min.
Czas gotowania: 20 min.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)
















