Wielkanoc to dla Polaków przede wszystkim święta rodzinne i okazja, by spędzić z najbliższymi trochę czasu przy wspólnym, bogato zastawionym stole. Aby urozmaicić świąteczne menu warto skorzystać z Wielkanocnych propozycji Pascala Brodnickiego. Jego autorski przepis doskonale sprawdzi się podczas rodzinnego obiadu czy kolacji.
składniki:
- 1 duży kawałek polędwicy wieprzowej (600 g)
- 1 cebula pokrojona w piórka
- 3 ząbki czosnku w łupince
- 2 listki laurowe
- 1 gałązka świeżego tymianku
- 1 szklanka wytrawnego białego wina
- 3 łyżki miodu
- 60 g Ramy Smaż jak szef kuchni – wariant maślany smak
- 2 łyżki octu
- 250 ml bulionu drobiowego
- 1 łyżeczka imbiru w proszku
- 50 g suszonych moreli
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- pieprz i szczypta soli
przyrządzanie:
Przepis Pascala Brodnickiego na:
Polędwiczka wieprzowa duszona na białym winie z miodem, morelami i imbirem
Przepis dla 4 osób
Czas przygotowania: 10 minut
Czas przyrządzania: 35 minut