Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Jak Planować Menu na Tydzień i Nie Zwariować

Jak Planować Menu na Tydzień i Nie Zwariować

5 Pomysłów na Kolację w 15 Minut

5 Pomysłów na Kolację w 15 Minut

10 Obiadów, Które Zrobisz w Mniej Niż 30 Minut – Pomysły na Każdy Dzień Tygodnia!

10 Obiadów, Które Zrobisz w Mniej Niż 30 Minut – Pomysły na Każdy Dzień Tygodnia!

5 pomysłów na przepisy z agrestem – zarówno na letnie desery, jak i inne ciekawe dania:

5 pomysłów na przepisy z agrestem – zarówno na letnie desery, jak i inne ciekawe dania:

Jagody – zdrowotne właściwości, które warto znać

Jagody – zdrowotne właściwości, które warto znać

Najlepsze przekąski z jagodami na lato – sprawdzone pomysły i przepisy

Najlepsze przekąski z jagodami na lato – sprawdzone pomysły i przepisy

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Pinot noir: delikatność i bogactwo aromatów wina, które warto poznać

Pinot noir: delikatność i bogactwo aromatów wina, które warto poznać

Przyczyny braku apetytu u dziecka – co robić, gdy niemowlę nie chce jeść?

Przyczyny braku apetytu u dziecka – co robić, gdy niemowlę nie chce jeść?

Przepis na gołąbki w liściach winogron w stylu orientalnym

Niezwykle smaczną i lubianą w Polsce potrawą są gołąbki. To tradycyjne danie, popularne w krajach Europy Środkowej i Wschodniej, które składa się z półmięsnego farszu zawiniętego w rolki z białej kapusty. Obecnie, między innymi z uwagi na rosnącą liczbę wegetarian, powstało wiele wariacji na temat tego przysmaku. Nowoczesną wersją gołąbków jest na przykład wersja z liśćmi winogron z orientalnym, wegetariańskim farszem. Musicie ich spróbować!

Daniem, które z pewnością przypadnie do gustu osobom lubiącym eksperymentować w kuchni, są gołąbki w liściach winogron z farszem z cieciorki i kaszy jaglanej. Ta orientalna potrawa jest niezwykle pyszna oraz łatwa w przyrządzeniu. Jej niezwykły smak oraz nietypowy wygląd zawdzięczamy liściom winogron, którymi zastępuje się liście kapusty. Tak przyrządzone gołąbki doskonale smakują w połączeniu z jogurtowym lub pomidorowym sosem.

składniki:

  • 400 g cieciorki z puszki marki Jasmeen
  • 1 słoik marynowanych liści winogron

  • 2 torebki ugotowanej kaszy jaglanej

  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego

  • 2 cebule

  • 3 ząbki czosnku

  • 3 łyżki puree z pieczonej dyni

  • 1 cytryna

  • 1 szczypta chilli

  • 1 łyżeczka słodkiej papryki

  • 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej

  • sól i pieprz

  • 0,5 l bulionu warzywnego

  • olej rzepakowy

  • sos jogurtowo – koperkowy lub pomidorowy

przyrządzanie:

Do naczynia wkładamy liście winogron, zalewamy je wodą i odkładamy na około 15 minut. Następnie w głębokim rondlu rozgrzewamy olej i dodajemy posiekaną cebulę oraz drobno pokrojony czosnek – dusimy około 4 minuty. Po tym czasie dodajemy puree z dyni, odcedzoną cieciorkę, ugotowaną kaszę jaglaną, koncentrat pomidorowy, chilli, słodką paprykę, gałkę muszkatołową, pieprz oraz sól. Całość dokładnie mieszamy i gotujemy około 15 minut. Następnie wyjmujemy liście z wody i kładziemy je błyszczącą stroną na desce. Na każdym liściu układamy łyżkę gotowego farszu po czym zawijamy je w małe rolki. Do nowego garnka wkładamy cienką warstwę liści winogron, na których koliście układamy gotowe rolki. Następnie dodajemy do nich pokrojoną w ćwiartki cytrynę. Całość zalewamy bulionem warzywnym i gotujemy przez około 50 minut. Gotowe gołąbki przekładamy na talerz i podajemy z sosem jogurtowo-koperkowym lub pomidorowym.