Pyszne, chrupiące, delikatne gofry domowej produkcji z masłem orzechowym. Idealne na popołudniowy posiłek!
składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 szklanki mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 łyżki drobnego cukru do wypieków
- 1/3 szklanki oleju
- 2 jajka (żółtka oddzielone od białek)
przyrządzanie:
- Gofrownicę rozgrzewamy.
- Do miski wsypujemy wszystkie składniki oprócz białek – miksujemy na gładką masę.
- Białka ubijmy na sztywną pianę i bardzo delikatnie łączymy z ciastem.
- Pieczemy w gofrownicy około 2-3 minuty (do uzyskania rumianego koloru).
- Studzimy na kratce i podajemy z dowolnymi dodatkami.
MASŁO ORZECHOWE:
1. Orzechy prażymy na patelni.
2. Wrzucamy je do blendera, dodajemy miód i szczyptę soli.
3. Blendujemy przez około 15 minut, aż z orzechów powstanie jednolita gładka masa.
4. Powstałe smarowidło przekładamy do słoiczka i przechowujemy w lodówce.