Sezon na bób można uznać za otwarty. Pojawiły się już stoiska ze świeżym bobem. A jest to przysmak wielu z nas. Pyszny i zdrowy, przysmak akurat na lato. Jednak przygotowanie bobu może niektórym sprawiać problemy. Tak więc dziś dowiemy się jak to się robi.
- Solona woda
To pierwsze co musisz zrobić. Do garnka nalej wody i posól ją trzema szczyptami soli.
- Wrzuć bób
Do garnka na gazie, wsyp bób. Możesz wysypać dowolną ilość. Bobu może być nawet tyle, że nie cały jest przykryty wodą.
- Ustaw czas na 15 minut
Jeśli chcesz mieć chrupiący bób to możesz go gotować od 12 do 15 minut. Po tym czasie będzie on już ugotowany i dobry do spożycia, ale nadal będziemy czuć jego lekką twardość, dzięki czemu zostanie chrupiący. A jeśli wolisz miękki bób to musisz poczekać 20 minut. Po takim czasie będzie się rozpływał w ustach.
- Odcedź
Wylej zawartość garnka na sitko i dokładnie odsącz bób. Możesz polać go zimną wodą, by szybciej był gotowy do spożycia. Na talerz nałóż sobie odpowiednią porcję i gotowe.