Alfajor to po arabsku luksusowy. Taki też jest ten deser. To kruche ciastka z kajmakiem, popularne w Hiszpanii oraz Ameryce Łacińskiej. Piecze się je z z mąki, miodu, migdałów oraz przypraw.
składniki:
250 g mąki pszennej,
125 g mielonych migdałów,
125 g miękkiego masła,
100 ml miodu,
skórka starta z połowy cytryny,
1/2 łyżeczki cynamonu,
20 ml s słodkiego wina likierowego,
kajmak
cukier puder
przyrządzanie:
1. W misce umieszczamy mąkę, mielone migdały, miękkie masło, przyprawy, skórkę startą z cytryny, miód, likier i szybko zagniatamy ciasto.
2. Formujemy z ciasta okrągłe ciasteczka.
3. Układamy na blasze i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180ºC przez około 15 minut.
4. Nakładamy odrobinę kajmaku na jedno ciastko i przykrywamy drugim.
5. Potem posypujemy górę cukrem pudrem.