Szybki i bardzo smaczny owocowy deser. Panierowany ananas, pieczony na oleju. Polecamy!
składniki:
Ananas
1 mały ananas 1 szklanka bułki tartej 1/2 szklanki mąki 5 łyżek cukru 2 łyżeczki mąki kukurydzianej 1/2 szklanki mleka 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta szafranu w proszku szczypta soliSos miodowy
6 łyżek miodu 2 łyżki masłaDodatki
lody waniliowe 4 gałązki tymianku olej roślinnyprzyrządzanie:
Ananasa obrać i pokroić na plastry, usunąć trzon. Przygotować ciasto: wymieszać mąkę, cukier, mąkę kukurydzianą, proszek do pieczenia, jajko, mleko i sól oraz szafran w płytkiej misce i wymieszać widelcem na gęstą masę. Bułkę tartą wsypać do płytkiego naczynia.
Rozgrzać olej na głębokiej patelni na średnim ogniu, wlać tyle oleju, żeby połowa ananasa była zanurzona. Plastry ananasa obtoczyć w cieście, następnie w bułce tartej. Smażyć w oleju z obu stron na złoty kolor. Odsączyć na papierowych ręcznikach.