Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Dieta przy Hashimoto

Dieta przy Hashimoto

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Babcine przepisy z Jawo

Masz mniejsze umiejętności kulinarne lub jesteś zaganiana i nie masz czasu na spędzanie wielu godzin w kuchni? Sięgnij po gotowe produkty marki Jawo. Dzisiaj proponujemy pierogi ruskie po włosku. Ręcznie lepione pierogi z tradycyjnie doprawionym nadzieniem staną się przysmakiem nie jednego z domowników.

Każdy, kto miał niewątpliwe szczęście przynajmniej raz w życiu zakosztować tradycyjnej babcinej kuchni, na pewno często wraca myślami do niepowtarzalnych smaków, których darmo szukać nawet w najwykwintniejszych restauracjach.

Dlaczego babcine pierogi tak bardzo nam smakowały? Przede wszystkim dlatego, że obok ciasta i farszu głównym składnikiem dania była miłość. Niektórzy ludzie wyrażają swoje uczucia poprzez gotowanie a 90% z nich to właśnie babcie. Ich tajemnicze receptury, sekretne proporcje i sprawdzone metody łączenia składników sprawiają, że żaden wnuk nie oprze się apetycznym zapachom dochodzącym z babcinej kuchni – pilnie strzeżonego królestwa aromatów. Ileż to razy w zaciszu własnych czterech kątów próbowaliśmy odtworzyć unikalny smak domowych potraw – daremnie! Nutka goryczki, wyczuwalny ledwo akcent anyżu lub cień pikantności – zawsze czegoś nam brakowało. Ostatniego, niewiadomego akcentu, mogącego zwieńczyć nasze dzieło i uczynić go niemalże równym z dziełem Mistrzyni. Po wielu próbach jednak większość wnucząt godzi się z ,,porażką’ i z niekrytą radością oddaje się w tej kwestii w ręce babć, dla których każda, nawet najkrótsza wizyta wnuka jest wyśmienitą okazją do przyrządzenia całej uczty.

Posiadając nieco mniejsze umiejętności kulinarne, możemy z tego nieoficjalnego pojedynku wyjść obronną ręką, przygotowując swoją wersję babcinych potraw. Nie będą one co prawda lepsze, ale zawsze mogą być ,,inne’. Jeśli nie będziemy mieć wystarczającej ilości czasu na własnoręczne zlepienie pierogów, możemy skorzystać z niewielkiej pomocy, jaką będzie zakup gotowych wyrobów. Ważne jednak, aby były to ręcznie lepione pierożki z tradycyjnie doprawionym nadzieniem, jak np. te z firmy Jawo.

Zaskoczmy babcię podając pierogi ruskie na sposób włoski, serwując je z sosem ziołowym, do przyrządzenia którego użyć możemy np. bazylii, pietruszki, anchois i kaparów. Jeśli wolimy jednak bardziej tradycyjne smaki, ugotujmy Staropolskie pierogi Jawo z kaszą i grzybami, okraszając je sosem z bryndzy z parmezanem i szałwią. Babcia będzie zachwycona.

Oczywistym jest, że pracując cały dzień i wracając zmęczeni do domu nie będziemy w stanie przygotować sobie tak niepowtarzalnego i jedynego w swoim rodzaju obiadu, jaki serwowała nam kiedyś babcia. Możemy jednak przy niewielkim nakładzie sił i pracy zbliżyć się do ideału, a stamtąd jakże blisko już do nieba w gębie.

Dziś Jawo proponuje:

Pierogi ruskie po włosku

Sos:

  • Śmietana 18% 300ml
  • Bazylia świeża 1/3 doniczki
  • Natka pietruszki
  • Anchois 30g
  • Kaparki 6szt
  • Masło 50g

Przygotowanie:

  1. Masło rozpuścić na patelni.
  2. Bazylię, pietruszkę i kaparki umyć, pokroić a następnie poddusić na roztopionym maśle.
  3. Po chwili dodać śmietanę i anchois.
  4. Tak przygotowany sos odstawić, schłodzić i zmiksować.
  5. Pierogi ugotować zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu i polać je sosem.
  6. Podawać na ciepło.

Więcej na: www.jawo.pl