Pyszny deserek, każdemu posmakuje.

składniki:
- 60 dag mąki
- kostka masła
- 2 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- łyżka proszku do pieczenia
- 2 łyżki gęstej śmietany
- łyżka octu
- 3 szklanki mleka
- 3 czubate łyżki mąki
- 2 jajka
- dwa żółtka
- 3/4 szklanki cukru
- łyżka masła
przyrządzanie:
- Masło utrzyj z cukrem i jajkami, dodawaj po trochu mąkę wymieszana z proszkiem.
- Ciasto wyrabiaj ręką dodając śmietanę i ocet.
- Ciastem wylep foremki do babeczek.
- Przygotuj krem. Dwie szklanki mleka zagotuj. Jajka utrzyj z cukrem, dodaj mąkę oraz trzecią szklankę mleka.
- Wszystko zmiksuj i wlej do gotującego się mleka. Do tego dodaj łyżkę masła.
- Zostaw do wystygnięcia.
- Chłodnym kremem wypełnij wnętrze babeczek, następnie przykryj kawałkami ciasta.
- Piecz 20 minut w 190 stopniach C.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)














