Befsztyk to potrawa ze smażonego, pieczonego lub grillowanego mięsa wołowego. Uważany przez Francuzów za danie narodowe. Podpowiadamy, jak przyrządzić go, by wydobyć z niego najlepsze walory smakowe.
składniki:
- polędwica wołowa
- sól i pieprz
- olej
przyrządzanie:
Przygotowanie samego befsztyku jest bardzo proste. To co jest ważne, to czas jego smażenia.
Wołowinę smaży się krótko, więc należy kroić ją na cienkie plastry w poprzek włókien. Czas smażenia zależy od grubości kawałka i stopnia krwistości mięsa.
Befsztyk z polędwicy grubości 2,5 cm smaży się:
- 3-4 min – mocno krwisty,
- 4-5 min – krwisty,
- 5-6 min średnio wysmażony,
- 6-7 min – dobrze wysmażony.
Mięso kładzie się na rozgrzany tłuszcz i smaży po minucie z każdej strony, a następnie dosmaża. Na koniec soli się i posypuje pieprzem.
ZOBACZ TEŻ: Suflet serowy