Prosty przepis na stek z pieczarkami. Idealny posiłek dla facetów!
składniki:
• 2 steki z polędwicy wołowej
• pieprz i sól
• 2 łyżki oliwy z oliwek
• tymianek
• 1 ząbek czosnku
• 100 ml rosołu
• garść grzybów (w sezonie - borowiki, podgrzybki, po sezonie pieczarki)
Sałatka:
• 500 g pomidorów
• szczypta soli
• 60 g koziego sera
• 12 świeżych liści bazylii (poszarpanych)
• ocet balsamiczny
przyrządzanie:
1. Rozgrzej oliwę na patelni na średnim ogniu. Posól i popieprz steki z obydwu stron i połóż na patelni. Smaż 2-3 minuty z każdej strony. Usuń je z patelni, owiń w folię aluminiową i przenieś do ciepłego miejsca, np. do lekko (90 st. C) rozgrzanego piekarnika.
2. Zmniejsz temperaturę pod patelnią. Dodaj oliwę, tymianek, czosnek i mieszaj łyżką około 30 sekund, jednocześnie zeskrobując wszystkie przywarte do dna patelni kawałki mięsa. Dodaj bulion i grzyby, mieszając, aż zmiękną.
3. Czekając, aż sos dojdzie, potnij umyte pomidory na plastry o grubości 1-1,5 cm. Ułóż je na talerzach i posyp każdy plaster odrobiną soli. Udekoruj kozim serem, bazylią, pokrop oliwą i octem balsamicznym, posyp świeżo zmielonym pieprzem.
4. Ułóż steki na talerzu obok sałatki, polej je sosem grzybowym i już możesz serwować. Pamiętaj, że najlepszym dodatkiem do steku z polędwicy wołowej jest kieliszek czerwonego, wytrawnego wina.