składniki:
- 4 jaja
- 10 dag cukru pudru
- 4 łyżki śmietany
- 10 dag mąki
- płaska łyżka do pieczenia
- sól
- 2 dag masła do formy
- puszka brzoskwiń
- 125 ml śmietany lub śmietanki
- cukier puder
przyrządzanie:
- Żółtka utrzyj z cukrem na pulchną masę, dodaj śmietanę. Białką ubij na sztywną pianę z 3 dag cukru.
- Masę z żółtek wymieszaj lekko z przesianą mąką, proszkiem do pieczenia i pianą.
- Włóż do posmarowanej masłem i posypanej mąką formy (tortownicy). Wstaw do piekarnika na ok. 30 min.
- Po upieczeniu lekko wystudź. Wyjmij z formy i przekrój ostrym nożem na 2 placki.
- Śmietanę ubij z cukrem i wanilią. Przełóż nią biszkopty
- Na wierzch wyłóż brzoskwinie.