Moda na łączenie mięsa z owocami nadal trwa. Sprawdźcie nasz przepis na wołowinę w pomarańczach, a będziecie to Wasze ulubione połączenie mięsa i cytrusów.
składniki: 
- 500 g wołowiny
 - 2 ząbki czosnku
 - marchewka
 - 2 pomarańcze
 - 1 l bulionu wołowego
 - sól, pieprz, ostra papryka, chili
 - 50 ml czerwonego wytrawnego wina
 - 2 cebule
 - oliwa
 
przyrządzanie:
- Mięso kroimy na plastry – rozbijamy (najlepiej przez folię)
 - Z 1 pomarańczy wyciskamy sok i skraplamy nim kotlety, posypujemy je dodatkowo solą i pieprzem, odstawiamy na godzinę do lodówki.
 - Pomarańcze dzielimy i obieramy ze skórek.
 - Marchewkę kroimy w plasterki, cebulę w kosteczkę, czosnek siekamy.
 - Cebule podsmażamy na oliwie wraz z czosnkiem.
 - Dodajemy na patelnię mięso, wykładamy kawałki pomarańczy, marchewkę, zalewamy bulionem i dodajemy przyprawy. Dusimy około 5 minut.
 - Dolewamy czerwonego wina, lekko mieszamy i dusimy około 40 minut (pod przykryciem).
 - Powstały sos możemy zagęścić mąką.
 - Przyozdobić plastrami cytryny lub pomarańczy.
 
 
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)














