Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Jak przechowywać śliwki, aby były jak najdłużej świeże?

Jak przechowywać śliwki, aby były jak najdłużej świeże?

Czym się różni kefir od maślanki?

Czym się różni kefir od maślanki?

+10 przepisów na dania ze ŚLIWKAMI!

+10 przepisów na dania ze ŚLIWKAMI!

Kalafior w cieście winnym

Kalafior w cieście winnym

Przelicznik kuchenny: 1 łyżeczka

Przelicznik kuchenny: 1 łyżeczka

Orzech włoski- 6 ciekawostek, które cię zaskoczą!

Orzech włoski- 6 ciekawostek, które cię zaskoczą!

Makaron z truskawkami- tanie danie dla rodziny

Makaron z truskawkami- tanie danie dla rodziny

Domowy kisiel pomarańczowy- bez chemii, naturalny smak!

Domowy kisiel pomarańczowy- bez chemii, naturalny smak!

Udka z kurczaka- 8 aromatycznych przepisów

Udka z kurczaka- 8 aromatycznych przepisów

CIASTO CZEKOLADOWE- 8 najlepszych przepisów

CIASTO CZEKOLADOWE- 8 najlepszych przepisów

Lody truskawkowe- łatwy przepis

Lody truskawkowe- łatwy przepis

ŻURAWINA- 6 faktów, które cię zainteresują!

ŻURAWINA- 6 faktów, które cię zainteresują!

Zapiekanka z porem i cukinią- prosty przepis

Zapiekanka z porem i cukinią- prosty przepis

Dip z buraków idealny do chipsów, paluszków, krakersów

Dip z buraków idealny do chipsów, paluszków, krakersów

Koktajl malinowy z pomarańczami

Koktajl malinowy z pomarańczami

Lody czekoladowe- prosty przepis

Lody czekoladowe- prosty przepis

Bób – jak przygotować

Sezon na bób można uznać za otwarty. Pojawiły się już stoiska ze świeżym bobem. A jest to przysmak wielu z nas. Pyszny i zdrowy, przysmak akurat na lato. Jednak przygotowanie bobu może niektórym sprawiać problemy. Tak więc dziś dowiemy się jak to się robi.

  1. Solona woda

To pierwsze co musisz zrobić. Do garnka nalej wody i posól ją trzema szczyptami soli.

  1. Wrzuć bób

Do garnka na gazie, wsyp bób. Możesz wysypać dowolną ilość. Bobu może być nawet tyle, że nie cały jest przykryty wodą.

  1. Ustaw czas na 15 minut

Jeśli chcesz mieć chrupiący bób to możesz go gotować od 12 do 15 minut. Po tym czasie będzie on już ugotowany i dobry do spożycia, ale nadal będziemy czuć jego lekką twardość, dzięki czemu zostanie chrupiący. A jeśli wolisz miękki bób to musisz poczekać 20 minut. Po takim czasie będzie się rozpływał w ustach.

  1. Odcedź

Wylej zawartość garnka na sitko i dokładnie odsącz bób. Możesz polać go zimną wodą, by szybciej był gotowy do spożycia.  Na talerz nałóż sobie odpowiednią porcję i gotowe.