Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Kawa w biurze – jeśli jest dobra, pomaga pracownikom

Kawa w biurze – jeśli jest dobra, pomaga pracownikom

Wypoczynek na gotowo

Wypoczynek na gotowo

Co przygotować na kolację? Jakie dania wybierać, a jakich unikać?

Co przygotować na kolację? Jakie dania wybierać, a jakich unikać?

Smaki lata w najlepszym wydaniu! Palce lizać!

Smaki lata w najlepszym wydaniu! Palce lizać!

Najlepsze sposoby na przyspieszenie gotowania – czyli jak oszczędzić czas w kuchni?

Najlepsze sposoby na przyspieszenie gotowania – czyli jak oszczędzić czas w kuchni?

Serowe mity

Serowe mity

Czy catering dietetyczny to najlepsze rozwiązanie?

Czy catering dietetyczny to najlepsze rozwiązanie?

Smakowita owsianka z kozim serem

Smakowita owsianka z kozim serem

Czy lepsze są garnki emaliowane, czy zwykłe?

Czy lepsze są garnki emaliowane, czy zwykłe?

Dieta pudełkowa – czy zapewnia różnorodne posiłki?

Dieta pudełkowa – czy zapewnia różnorodne posiłki?

Przystawki i przekąski – pomysł na urozmaicenie menu

Przystawki i przekąski – pomysł na urozmaicenie menu

Pikantna sałatka

Pikantna sałatka

Szybka sałatka

Szybka sałatka

Kluseczki z serka homogenizowanego

Kluseczki z serka homogenizowanego

Naleśniki z mięsem

Naleśniki z mięsem

Piersi kurczaka w śmietanie

Piersi kurczaka w śmietanie

Bób – jak przygotować

Sezon na bób można uznać za otwarty. Pojawiły się już stoiska ze świeżym bobem. A jest to przysmak wielu z nas. Pyszny i zdrowy, przysmak akurat na lato. Jednak przygotowanie bobu może niektórym sprawiać problemy. Tak więc dziś dowiemy się jak to się robi.

  1. Solona woda

To pierwsze co musisz zrobić. Do garnka nalej wody i posól ją trzema szczyptami soli.

  1. Wrzuć bób

Do garnka na gazie, wsyp bób. Możesz wysypać dowolną ilość. Bobu może być nawet tyle, że nie cały jest przykryty wodą.

  1. Ustaw czas na 15 minut

Jeśli chcesz mieć chrupiący bób to możesz go gotować od 12 do 15 minut. Po tym czasie będzie on już ugotowany i dobry do spożycia, ale nadal będziemy czuć jego lekką twardość, dzięki czemu zostanie chrupiący. A jeśli wolisz miękki bób to musisz poczekać 20 minut. Po takim czasie będzie się rozpływał w ustach.

  1. Odcedź

Wylej zawartość garnka na sitko i dokładnie odsącz bób. Możesz polać go zimną wodą, by szybciej był gotowy do spożycia.  Na talerz nałóż sobie odpowiednią porcję i gotowe.