Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

4 zdrowe sałatki dla zapracowanych!

4 zdrowe sałatki dla zapracowanych!

Jak szybko ugotować fasolę?

Jak szybko ugotować fasolę?

Mrożone wiśnie pod owsianą kruszonką

Mrożone wiśnie pod owsianą kruszonką

Jak perfekcyjnie ugotować ziemniaki? 5 prostych trików

Jak perfekcyjnie ugotować ziemniaki? 5 prostych trików

10 pomysłów na serwowanie MAKARONU RYŻOWEGO

10 pomysłów na serwowanie MAKARONU RYŻOWEGO

Jaglanka bananowa z mrożonymi owocami

Jaglanka bananowa z mrożonymi owocami

4 rady babuni przydatne podczas gotowania!

4 rady babuni przydatne podczas gotowania!

Białkowy koktajl z tofu i owoców!

Białkowy koktajl z tofu i owoców!

Prosty mus śniadaniowy o smaku SNIKERSA

Prosty mus śniadaniowy o smaku SNIKERSA

15 pomysłów na wykorzystanie OGÓRKÓW w potrawach!

15 pomysłów na wykorzystanie OGÓRKÓW w potrawach!

Daktylowe kulki z sezamem i orzechami!

Daktylowe kulki z sezamem i orzechami!

Kremowe Smoothie Bowl z rukolą i owocami! HIT

Kremowe Smoothie Bowl z rukolą i owocami! HIT

CZEKOLADOWE TRUFLE WEGAŃSKIE BEZGLUTENOWE

CZEKOLADOWE TRUFLE WEGAŃSKIE BEZGLUTENOWE

Chrupiąca ciecierzyca z piekarnika o smaku orientalnym

Chrupiąca ciecierzyca z piekarnika o smaku orientalnym

Pyszny makaron z cukinią i bazylią

Pyszny makaron z cukinią i bazylią

WEGAŃSKI GULASZ Z WARZYWAMI

WEGAŃSKI GULASZ Z WARZYWAMI

Bób – jak przygotować

Sezon na bób można uznać za otwarty. Pojawiły się już stoiska ze świeżym bobem. A jest to przysmak wielu z nas. Pyszny i zdrowy, przysmak akurat na lato. Jednak przygotowanie bobu może niektórym sprawiać problemy. Tak więc dziś dowiemy się jak to się robi.

  1. Solona woda

To pierwsze co musisz zrobić. Do garnka nalej wody i posól ją trzema szczyptami soli.

  1. Wrzuć bób

Do garnka na gazie, wsyp bób. Możesz wysypać dowolną ilość. Bobu może być nawet tyle, że nie cały jest przykryty wodą.

  1. Ustaw czas na 15 minut

Jeśli chcesz mieć chrupiący bób to możesz go gotować od 12 do 15 minut. Po tym czasie będzie on już ugotowany i dobry do spożycia, ale nadal będziemy czuć jego lekką twardość, dzięki czemu zostanie chrupiący. A jeśli wolisz miękki bób to musisz poczekać 20 minut. Po takim czasie będzie się rozpływał w ustach.

  1. Odcedź

Wylej zawartość garnka na sitko i dokładnie odsącz bób. Możesz polać go zimną wodą, by szybciej był gotowy do spożycia.  Na talerz nałóż sobie odpowiednią porcję i gotowe.