Rozpoczęcie lata i wszyscy zacierają tylko ręce dla bobu. Czas na sezon bobu uważamy za otwarty. Na rynkach i w sklepach możemy zobaczyć jego pierwsze wystawy. To najlepszy czas, ponieważ świeży i młody bób smakuje najlepiej i ma najwięcej witamin. Sprawdź jakie jeszcze ciekawostki kryje w sobie ta roślina strączkowa.
- Bomba witaminowa
Bób jest pełen witamin i minerałów. Warto go jeść, ponieważ ma pozytywne działanie na pracę naszego całego organizmu. Jeśli się zastanawiasz, czy w ciąży również możesz jeść bób, to odpowiedź brzmi: tak. Ma on w sobie Kwas foliowy, który jest niezbędny dla kobiet w ciąży. Wystarczy, że zjemy 100 gramów tego produkty, a pokryjemy naszą dobową dawkę kwasu foliowego.
- Przygotowanie nie jest trudne
Przygotowanie bobu nie powinno nikomu sprawiać problemów. Należy zagotować i posolić wodę. Możemy dać więcej soli niż zawsze, ponieważ bób nie wchłania dłużej ilości wody i często jest niesłony. Gotujemy bób od 8 do 10 minut. Po tym czasie powinien być już gotowy. Im młodszy bób, tym dłużej należy go gotować.