Zbliżają się okazje do zorganizowania domowych imprez i spotkań w gronie znajomych. Wiele osób zamierza świętować Halloween, Andrzeje z pewnością czekają na 30 listopada i planują huczne obchody swoich imienin. Jakie potrawy możemy podać gościom, żeby ich zaskoczyć? Podpowie nam znany kucharz i dziennikarz kulinarny, Grzegorz Łapanowski. Tym razem proponuje boczek karmelizowany w czosnku i sosie sojowym.
składniki:
- 1,5 kg boczku surowego ze skórą
- 5 ząbków czosnku
- 1 średnia cebula
- Kilka łyżek sosu sojowego Kikkoman
- 1 litr soku jabłkowego
- Pęczek majeranku
- 2 laski cynamonu
- Szczypta mielonego cynamonu
- 3-4 łyżki miodu
- Kilka ziaren czarnego pieprzu
- Liście laurowe
- Ziele angielskie
- Olej do smażenia
przyrządzanie:
- Boczek dobrze opłukać, naciąć skórę. Do garnka wlać wodę i sok jabłkowy (pół na pół). Dodać czosnek, cebulę, laski cynamonu, liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu. Dorzucić pęczek świeżego majeranku.
- Do wrzątku wrzucić boczek i parzyć go przez kilkanaście minut w całości. Wyjąć, lekko osuszyć i pokroić go w jednakowe kawałki (około 10 cm długości).
- Gotować boczek dalej w soku jabłkowym przez 2-3 godziny na niewielkim ogniu, aż mięso będzie bardzo delikatne. Można ugotować kawałki boczku w szybkowarze, wówczas cały proces zajmie około 40 minut.
- Sos sojowy Kikkoman wymieszać z miodem, startym ząbkiem czosnku i szczyptą mielonego cynamonu. Na patelni rozgrzać olej, obsmażyć na nim kawałki boczku podlewając sosem sojowym Kikkoman z przyprawami.
- Smażyć boczek ze wszystkich stron aż sos odparuje i nada odpowiednio ciemnobrązowy kolor mięsu.
- Boczek można podać z pieczonymi purpurowymi ziemniakami i pieczonym czosnkiem w łupinkach.