Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

5 pomysłów na przepisy z agrestem – zarówno na letnie desery, jak i inne ciekawe dania:

5 pomysłów na przepisy z agrestem – zarówno na letnie desery, jak i inne ciekawe dania:

Jagody – zdrowotne właściwości, które warto znać

Jagody – zdrowotne właściwości, które warto znać

Najlepsze przekąski z jagodami na lato – sprawdzone pomysły i przepisy

Najlepsze przekąski z jagodami na lato – sprawdzone pomysły i przepisy

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Pinot noir: delikatność i bogactwo aromatów wina, które warto poznać

Pinot noir: delikatność i bogactwo aromatów wina, które warto poznać

Przyczyny braku apetytu u dziecka – co robić, gdy niemowlę nie chce jeść?

Przyczyny braku apetytu u dziecka – co robić, gdy niemowlę nie chce jeść?

Czy nad jedzeniem z cateringu dietetycznego w Radomiu czuwają dietetycy? Odpowiadamy!

Czy nad jedzeniem z cateringu dietetycznego w Radomiu czuwają dietetycy? Odpowiadamy!

Jak odróżnić kawę specjality od kawy komercyjnej?

Jak odróżnić kawę specjality od kawy komercyjnej?

Czy najtańsza dieta pudełkowa może być smaczna i różnorodna?

Czy najtańsza dieta pudełkowa może być smaczna i różnorodna?

Boczek karmelizowany w czosnku i sosie sojowym

Zbliżają się okazje do zorganizowania domowych imprez i spotkań w gronie znajomych. Wiele osób zamierza świętować Halloween, Andrzeje z pewnością czekają na 30 listopada i planują huczne obchody swoich imienin. Jakie potrawy możemy podać gościom, żeby ich zaskoczyć? Podpowie nam znany kucharz i dziennikarz kulinarny, Grzegorz Łapanowski. Tym razem proponuje boczek karmelizowany w czosnku i sosie sojowym.

boczek duszony i karmelizowany    

składniki:

  • 1,5 kg boczku surowego ze skórą
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 średnia cebula
  • Kilka łyżek sosu sojowego Kikkoman
  • 1 litr soku jabłkowego
  • Pęczek majeranku
  • 2 laski cynamonu
  • Szczypta mielonego cynamonu
  • 3-4 łyżki miodu
  • Kilka ziaren czarnego pieprzu
  • Liście laurowe
  • Ziele angielskie
  • Olej do smażenia

przyrządzanie:

  • Boczek dobrze opłukać, naciąć skórę. Do garnka wlać wodę i sok jabłkowy (pół na pół). Dodać czosnek, cebulę, laski cynamonu, liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu. Dorzucić pęczek świeżego majeranku.
  • Do wrzątku wrzucić boczek i parzyć go przez kilkanaście minut w całości. Wyjąć, lekko osuszyć i pokroić go w jednakowe kawałki (około 10 cm długości).
  • Gotować boczek dalej w soku jabłkowym przez 2-3 godziny na niewielkim ogniu, aż mięso będzie bardzo delikatne. Można ugotować kawałki boczku w szybkowarze, wówczas   cały proces zajmie około 40 minut.
  • Sos sojowy Kikkoman wymieszać z miodem, startym ząbkiem czosnku i szczyptą mielonego cynamonu. Na patelni rozgrzać olej, obsmażyć na nim kawałki boczku podlewając sosem sojowym Kikkoman z przyprawami.
  • Smażyć boczek ze wszystkich stron aż sos odparuje i nada odpowiednio ciemnobrązowy kolor mięsu.
  • Boczek można podać z pieczonymi purpurowymi ziemniakami i pieczonym czosnkiem w łupinkach.