Klasyczna ryba z frytkami zainspirowana kuchnią brytyjską - to dobry pomysł na obiad, szczególnie kiedy mamy ochotę na domowy fastfood.
składniki:
- 4 duże ziemniaki, obrane i pokrojone w paski
- 125 g (1 szkl.) mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka zmielonego czarnego pieprzu
- 235 ml (1 szkl.) mleka
- 1 jajko
- 1 l oleju roślinnego do smażenia
- 700 g filetów z dorsza
przyrządzanie:
- Włożyć ziemniaki do średniej miski z zimną wodą. W oddzielnej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, solą i pieprzem. Następnie wmieszać mleko i jajko, mieszając, aż mieszanina będzie gładka. Odstawić na 20 minut.
- W dużym garnku lub w głębokiej patelni rozgrzać olej do 175°C.
- Smażyć ziemniaki w gorącym oleju, aż zmiękną. Odsączyć na papierowych ręcznikach.
- Zanurzać rybę w cieście, po jednym kawałku na raz, a następnie wkładać do gorącego oleju. Smażyć, aż ryba będzie złocistego koloru. W razie potrzeby zwiększyć ogień, aby olej w patelni utrzymywał 175°C. Dobrze odsączyć na papierowych ręcznikach.
- Smażyć ziemniaki ponownie od 1 do 2 minut.