A co powiecie, aby na kolację przygotować sobie zdrową i pożywną BUDDHA BOWL? To hit wśród wszystkich dbających o zdrowie i figurę. Miska wypełniona zdrowymi ziarnami, proteinami i przeróżnymi witaminami. Syci i poprawia humor.
składniki:
Co można dodać do budda bowl?
1. Zboża (1/4 miski)
Zboża sprawiają one, że miska buddy jest sycąca. W jakiej formie możemy ich tutaj użyć?- ryż – zarówno biały, jak i pełnoziarnisty, ugotowane na sypko,
- kasza kuskus,
- komosa ryżowa,
- kasza jaglana,
- makaron pełnoziarnisty,
- makaron ryżowy
2. Źródło białka (1/4 miski)
- chude mięso,
- ryby (pieczone, gotowane na parze),
- tofu,
- czerwona fasola,
- soczewica,
- ciecierzyca (gotowana lub z puszki),
- jajka
3. Warzywa (1/2 miski)
Warzywa są najważniejsze! Sprawiają, że posiłek staje się kolorowy i pełen witamin. W misce buddy powinny się znaleźć zarówno surowe warzywa, jak i gotowane lub pieczone. To sprawi, że każdy kęs będzie miał inną fakturę – jedne warzywa będą miękkie, a innych przepysznie chrupiące, yummy! Prawie wszystkie warzywa się nadadzą, ale poniżej kilka propozycji w ramach inspiracji:- brokuły,
- fasolka szparagowa,
- marchewka pokrojona na cienkie paseczki,
- papryka w paskach,
- pieczone bataty,
- cukinia,
- pieczone pieczarki,
- buraki,
- sałata,
- szpinak,
- rukola,
- ogórek,
- pomidory,
- kukurydza,
4. Dodatki do smaku
To dodatki decydują o ostatecznym smaku Buddha bowl, więc dobierz takie, które uwielbiasz! Może to być:- dojrzałe awokado (pokrojone na cząstki lub rozgniecione widelcem),
- starty ser,
- świeże zioła (pietruszka, kolendra, bazylia).
- sos BBQ,
- sos sojowy,
- sok z cytryny i oliwa z oliwek,
- hummus,
- dressing na bazie jogurtu greckiego,
- sezam,
- orzeszki ziemne,
- masło orzechowe,
- tahini
przyrządzanie:
PRZYKŁADOWY PRZEPIS:
- Brokuły myjemy, dzielimy na małe różyczki i gotujemy – w wodzie lub na parze. Ważne, żeby nie gotować ich za dług, dzięki temu zachowają swój kolor, chrupkość i właściwości.
- Fasolkę szparagową oczyszczamy – odkrawamy końcówki i dzielimy większe fasolki na mniejsze kawałki. Gotujemy w osolonej wodzie, aż do miękkości.
- Marchewkę kroimy w cienkie paseczki za pomocą noża lub obieraczki julienne.
- Łososia dzielimy na małe kawałki.
- Makaron przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu – nie trzeba go gotować, wystarczy zalać wrzątkiem i odstawić na kilka minut, a następnie odcedzić.
- Przygotowujemy dressing – jogurt, musztardę i sok z cytryny (można dodać też trochę skórki z cytryny) blendujemy lub bardzo dokładnie mieszamy trzepaczką.
- Wszystkie składniki układamy w misce, dodajemy sezam i orzeszki, a na koniec polewamy dressingiem.