Bulion to baza dla wielu zup. Opcja bez mięsa to coś dla wegetarian. Zobaczcie jak zrobić taki bulion.
składniki:
- 2 średnie marchewki
- 2 korzenie pietruszki
- 1/2 selera
- 1 por
- sól
- pieprz
- kilka ziaren pieprzu i kilka ziaren ziela angielskiego
- 3 ząbki czosnku
- 1/2 cebuli wcześniej przypalonej na palniku lub suchej patelni (aby wypuściła soki)
przyrządzanie:
Jarzyny obieramy i kroimy.
Wrzucamy do wody wraz z przyprawami i całość gotujemy, aż wszystkie jarzyny będą mięciutkie. U mnie trwa to około 10 minut.
Teraz przecedzamy, solimy, lekko pieprzymy.
Możemy przelać do plastikowych pojemników i zamrozić.
Bulion będzie bardzo intensywny więc zawsze można dolać nieco wody przegotowanej.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)















