Calzone to pizza w kształcie pieroga z nadzieniem w środku. Proponujemy dziś wam wegetariańską wersję tego wypieku: z mieszanką serów!
składniki:
Ciasto:
- 1 ½ łyżeczki suchych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- ½ szklanki wody
- ½ szklanki mleka
- 2 łyżki oliwy
- ¾ łyżeczki soli
- 3 szklanki mąki
- 1 ½ szklanki sera ricotta lub twarożku
- ¾ szklanki startej mozzarelli
- ¾ szklanki startego parmezanu
- 1 jajko
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz do smaku
przyrządzanie:
Jak przyrządzić calzone z nadzieniem serowym?
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)















