Calzone to pizza w kształcie pieroga z nadzieniem w środku. Proponujemy dziś wam wegetariańską wersję tego wypieku: z mieszanką serów!
składniki:
Ciasto:
- 1 ½ łyżeczki suchych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- ½ szklanki wody
- ½ szklanki mleka
- 2 łyżki oliwy
- ¾ łyżeczki soli
- 3 szklanki mąki
- 1 ½ szklanki sera ricotta lub twarożku
- ¾ szklanki startej mozzarelli
- ¾ szklanki startego parmezanu
- 1 jajko
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz do smaku
przyrządzanie:
1. Drożdże wsypać do letniej wody wymieszanej z cukrem i zostawić na 5 minut.
2. Następnie dodać pozostałe składniki i wyrobić gładkie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia.
3. W międzyczasie przygotować nadzienie: sery pomieszać ze sobą, dodać czosnek, jajko i przyprawić solą i pieprzem.
4. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnice i podzielić na 5 części. Każdą z części rozciągnąć lub rozwałkować w kształcie koła. Na połowę utworzonego kola nałożyć porcje nadzienia serowego.
5. Przykryć druga częścią ciasta, brzegi ciasta posmarować woda i zlepić. Calzone ułożyć na blasze, nakłuć widelcem i lekko posmarować oliwą.
6. Piec w temperaturze 225°C, około 15 minut.