Chana Masala to popularne danie kuchni Indii i Pakistanu. Jest to rodzaj curry z ciecierzycy, który urzeka smakiem i aromatem. Do jej przygotowania potrzebujesz jedynie cieciorki, pomidorów i szeregu przypraw. A ten smak na pewno cię zaskoczy!

składniki:
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- świeży imbir
- 1 mała papryka chili
- 1 łyżeczka kminu
- 1 łyżeczka kolendry
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka mieszanki garam masala
- 1 puszka pomidorów
- 1 puszka ciecierzycy
- sok z cytryny, sól, czarny pieprz - do smaku
przyrządzanie:
1. Na patelni szklimy cebulę.
2. Dodajemy imbir, czosnek, chili, kmin i smażymy przez około 2 minuty. Cały czas mieszamy.
3. Dodajemy resztę przypraw i mieszamy.
4. Następnie dodajemy pomidory z puszki.
5. Wlewamy pół szklanki wody i gotujemy.
6.Dodajemy ciecierzycę z puszki i dusimy całość około 15 minut.
7. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)













