Chleb z dodatkiem sezamu i niewielką ilością miodu. Gotowy chleb jest lekko kleisty i można go upiec także ze słonecznikiem lub suszonymi pomidorami.
składniki:
ZACZYN
- mąka żytnia (na początek wystarczy ok. 400 g
- woda
- duży słoik
- 300 g mąki żytniej typu 720
- 100 g mąki pszennej typu 550
- 1 łyżka soli
- zaczyn
- 1 szklanka wody
- 2 łyżki miodu
- pół szklanki ziaren sezamu
przyrządzanie:
- Dwa rodzaje mąki przesiej, dodaj sól, zaczyn i wodę. Wszystko wymieszaj.
- Dodaj ziarna sezamu i miód. Ciasto musi być sprężyste i lepkie.
- Przełóż je do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (3 godziny).
- Nagrzej piekarnik do 240 stopni (góra i dół, bez termoobiegu).
- Wyrośnięty chleb piecz przez 10 minut.
- Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 200 stopni i piecz jeszcze przez godzinę.
- Sprawdź, czy papier dobrze odchodzi od chleba. Jeżeli odkleja się wraz z ciastem, to włóż chleb do ciepłego piekarnika jeszcze na kila minut.
ZACZYN
- W szklanym słoiku wymieszaj 100 g żytniej mąki i 100 ml przegotowanej wody. Odstaw w ciepłe miejsce na 24 h.
- Następnego dnia do połowy mieszanki (drugą połowę wyrzuć) dodaj kolejne 100 g mąki i 100 ml wody i również odstaw na 24 h.
- Trzeciego dnia ponownie usuń połowę mieszanki i do pozostałej dodaj kolejne 100 g mąki i 100 ml wody. Odstaw na 12 h.
- Czwartego dnia powtórz czynność i odstaw na 12h. po tym czasie zaczyn będzie już gotowy.
ZOBACZ: Prosty przepis na domowy chleb