Idealna alternatywa dla ciężkich, gorących zup. Świetnie sprawdzi się latem, szczególnie podczas upałów. Zobaczcie, jak zrobić chłodnik z arbuza i jabłka.

składniki:
- 1/2 kg arbuza
- 100 dag truskawek
- sok z 1 cytryny
- 1/3 łyżeczki imbiru w proszku
- miód
- jabłko
- mięta
przyrządzanie:
- Arbuza kroimy na mniejsze kawałki i wyciągamy z niego miąższ. Koniecznie usuwamy pestki.
- Miksujemy wraz z truskawkami, sokiem z cytryny, jabłkiem, miodem oraz imbirem.
- Gotowy mus wkładamy do lodówki na około 3 godziny.
- Rozlewamy do misek, ozdabiamy listkami mięty.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)














