Chrupiące, czosnkowe pieczywko to chyba coś na co skusi się niemal każdy. Sprawdźcie przepis na oryginalną wersję serwowania pieczywa!
składniki:
- 100 g masła (miękkie, w temperaturze pokojowej)
- 4-5 ząbków czosnku
- solidna szczypta soli - do smaku
- ok. 1 łyżeczka suszonych ziół (prowansalskie, oregano, bazylia itp.)
- 1 bagietka
- można urozmaicić też bagietki o starty żółty ser
przyrządzanie:
- Czosnek siekamy bardzo drobno (można przecisnąć przez praskę) i dodajemy go do masła wraz z suszonymi ziołami – dokładnie mieszamy.
- Przygotowane masło odkładamy na około 30 minut do lodówki.
- Piekarnik nagrzewamy na 160 *C.
- Bagietkę kroimy w około 2 cm plastry. Każdy z kawałków dość grubo smaruję przygotowanym masłem.
- Kromki układam masłem do góry, na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Pieczemy przez 15 minut lub do czasu aż się ładnie zarumienią.
- Studzimy na kratce, podajemy jeszcze cieple.