Pora na coś słodkiego! Tym razem polecamy subtelne połączenie czekolady i soczystej pomarańczy.
składniki:
- tabliczka mlecznej czekolady
- 200 g mąki
- 4 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 120 g masła
- 250 g cukru brązowego
- 1 łyżeczka aromatu pomarańczowego
- 4 łyżki mleka
- 6 łyżek soku pomarańczowego 100%
- 1 łyżka skórki kandyzowanej z pomarańczy
- 2 jajka
przyrządzanie:
- Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej
- Mąkę, kakao i proszek przesiać.
- Masło i cukier utrzeć na puszystą masę. Następnie dodać jajka. Dodać aromat pomarańczowy.
- Do masy maślano-jajecznej dodać czekoladę.
- Następnie stopniowo dodawać wszystkie pozostałe składniki.
- Ciasto owinąć w folię i włożyć do lodówki na 2 godziny.
- Po tym czasie formować z niego kulki i rozpłaszczyć widelcem.
- Piec w 180 stopniach przez 15 minut.