Ciastka jaglane z mielonymi migdałami i figami. Zrobione z gotowanej kaszy jaglanej. Bezglutenowe i bez jajek. Brzmi zdrowo, prawda? Takie właśnie są te ciasteczka!
składniki:
- 100 g kaszy jaglanej
- 180 ml wody
- 1/2 łyżeczki soli
- 55 g mielonych migdałów
- 65 g masła
- 55 g cukru
- 5 g cukru waniliowego
- 45 g suszonych fig (3 sztuki)
- 1/3 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki soli
przyrządzanie:
- kaszę przepłukać wrzątkiem, a następnie zalać 180 ml wody z 1/2 łyżeczki soli i gotować na wolnym ogniu aż cała woda się wchłonie – to potrwa ok. 15 minut. Pod koniec mieszać i uważać by kasza się nie przypaliła, gdyż po wchłonięciu wody kasza będzie dość sucha – tak ma być
- zostawić kaszę do przestygnięcia na ok. 15 minut
- jeśli mamy całe migdały, to sparzyć je wrzątkiem, obrać i drobno zmielić
- figi pokroić w drobną kostkę. Powinny to być miękkie figi, dobrej jakości
- jeśli nie mamy bardzo miękkiego masła to należy je rozpuścić
- nieco przestudzoną kaszę zmielić w blenderze na w miarę gładką masę
- do zmielonej kaszy dodać wszystkie pozostałe składniki i dobrze zmiksować mikserem. Pod wpływem miksowania figi rozpadną się na jeszcze mniejsze kawałki oraz nasionka i rozprowadzą w cieście – o to nam chodzi
- na blasze wyłożonej papierem do pieczenia wykładać ciasto za pomocą łyżki. Można sobie pomagać drugą łyżka, bo ciasto jest gęste. Podzielić ciasto tak, by otrzymać 16 porcji
- następnie, dłońmi zwilżonymi lekko wodą, ukształtować ciastka w regularne koła i lekko spłaszczyć
- piec w 180°C przez około 30 minut, aż ciastka się przyrumienią na mocno złoty kolor
- wystudzić